16 stycznia 2020 r. o godzinie 18.00 w Klubie Podróżnika im. Tony Halika w Domu Darmstadt w Płocku, odbyło się spotkanie z Aleksandrem Zachutą pt. „Obwarzanki w sercu Arktyki”.
zdjęcie z archiwum A. Zachuta
zdjęcie z archiwum A. Zachuta
Aleksander Zachuta to kucharz z wyboru i miłości do kuchni, włóczykij, propagator kuchni małopolskiej. Szef kuchni, trener kulinarny. Kucharz wypraw polarnych Polskiej Akademii Nauk. Chętnie angażuje się w akcje charytatywne, od imprez w szkołach do wydarzeń muzycznych. Uwielbia filmować i fotografować. Kocha teatr, w którym kiedyś też próbował swoich sił.
Na przyjazd do Płocka nie trzeba go było długo namawiać, choć grafik ma bardzo napięty.
Naszego gościa i miłośników spotkań w Klubie Podróżnika powitali: Zastępca Dyrektora Płockiego Ośrodka Kultury i Sztuki – Artur Kras oraz Emilia i Dariusz Schmidt – członkowie Zarządu Stowarzyszenia TRAKT
Obejrzeliśmy piękny film towarzyszący wartkiej opowieści o Svalbardzie i życiu codziennym na Polskiej Stacji Polarnej w Hornsund, gdzie nie łatwo być kucharzem.
Sala pełna widzów, powitanych prawdziwymi obwarzankami prosto z Krakowa.
Aleksander Zachuta to nasz nowy Przyjaciel Festiwalu Zorzy Polarnej. Mamy nadzieję na następne spotkanie, tym razem może po wyprawie na Antarktydę?
Stowarzyszenie TRAKT
09-400 Płock
ul. Stanisława Wyspiańskiego 34
stowarzyszenie@trakt.info.pl
Numer KRS 0000805537
NIP 7743250637 REGON 38465553900000